یکشنبه ۱ مرداد ۱۳۹۶   |   Sun July 23, 2017  
   
 
آرشیو اخبار |  عضویت در خبرنامه |  جستجو |  ارتباط با ما  
     صفحه اصلی   |   سیاست   |   اقتصاد   |   جامعه   |   دین و اندیشه   |   فرهنگ   |   سلامت   |   دانش   |   ورزش   |   گردهمایی   |   حوادث   |   گوناگون
     پربیننده ترین ها
آموزش مدیریت صحیح پسماند به کارکنان سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان
نقش مؤثر تبلیغات در معرفی ظرفیت های همدان
35 هزار تن آسفالت ریزی در معابر شهر
درخشش نونهالان کاراته کا شهرداری همدان در مسابقات بین المللی جام دوستی ملت ها در کرمانشاه
اجرای طرح تحول در 28 کلانتری همدان
65 هزار هکتار اراضی همدان در حال بیابانی شدن
سکته قلبی اولین دلیل مرگ در همدان
مرز خسروی مسیر تردد زائران همدانی در اربعین
بهره برداري از پروژه برج مراقبت فرودگاه بين المللي همدان تا پايان شهريور
همدان استان پیشتاز کشور در بهره گیری از حمل و نقل هوشمند جاده ای
     آخرین اخبار
با حمایت از سرمایه گذاری منابع درآمدی شهرداری محقق می شود
اخذ جریمه 24 درصدی به دلیل عدم پرداخت به موقع عوارض خودرو
برنامه های امسال شهرداری در مرکز مطالعات و پژوهش های شورا بررسی می شود
رونمایی از نخستین اتوبوس همدان گردی
پنج فوتبالیست همدانی در اردوی تیم ملی جوانان
ضرورت به کارگیری نیروهای متخصص و کارآمد در فرهنگسراها
بهره برداري از پروژه برج مراقبت فرودگاه بين المللي همدان تا پايان شهريور
آغاز فعالیت مرکز همدان شناسی همزمان با روز همدان
اجرای طرح تحول در 28 کلانتری همدان
فراخوان جشنواره خاطره نویسی سردار شهید همدانی در همدان
نقص بحرانی و خطرساز 5 جایگاه سوخت رسانی گاز
سکته قلبی اولین دلیل مرگ در همدان
35 هزار تن آسفالت ریزی در معابر شهر
65 هزار هکتار اراضی همدان در حال بیابانی شدن
اسکیت بازان همدانی قهرمان و نایب قهرمان مسابقات آزاد کشور
نقش مؤثر تبلیغات در معرفی ظرفیت های همدان
آموزش مدیریت صحیح پسماند به کارکنان سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان
مرز خسروی مسیر تردد زائران همدانی در اربعین
همدان استان پیشتاز کشور در بهره گیری از حمل و نقل هوشمند جاده ای
درخشش نونهالان کاراته کا شهرداری همدان در مسابقات بین المللی جام دوستی ملت ها در کرمانشاه
 
 
 
  تاریخ انتشار : ١٣٩۵/١١/٠۵ تعداد بازدیـد : ٢۴٩ نسخه چاپی
 
 
 


تعطیلی واحدهای تولیدی لبنیات استان در سایه بیتفاوتیها

روزنامه هگمتانه  : 
تعطیلی یکی پس از دیگری کارخانجات و واحدهای تولیدی محصولات لبنی در همدان در سالهای اخیر به یکی از مشکلات بزرگ استان تبدیل شده که گریبان بخش صنایع غذایی این استان را گرفته و سبب بی رونق شدن محصولات لبنی استان شده است.

 
 

 استان همدان که با تولید 3/4 درصد شير مورد نیاز کشور، عنوان هشتمین تولیدکننده شیر را داراست و در تولید برخی فرآوردههای لبنی از جمله پنیر به مرز خود کفایی رسیده و آوازه محصولات مرغوبش در کشور پیچیده است. در سالهای اخیر تعداد بالای کارخانههای تولید فرآوردههای لبنی به عنوان ظرفیتی برای استان محسوب میشد اما به دلیل وجود برخی مسائل که مهمترین آنها کمبود نقدینگی و مشکلات مالی است هر سال از تعداد این واحدها کاسته میشود که علاوه بر بیکار شدن کارگران، صنعت مواد غذایی این استان را با چالشهای جدی روبهرو میکند.

*بیپولی درد مشترک واحدها

کمبود سرمایه در گردش و افزایش 30 تا 40 درصدی قیمت نهادهها، ظروف بستهبندی و سایر ملزومات مورد نیاز، قیمت انرژی و دستمزد کارکنان به عنوان مهمترین مشکلات 50 واحد تولیدی فرآوردههای لبنی همدان مطرح شده است. کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش سبب شده تا کارخانهداران فرآوردههای لبنی، برای تأمین نیاز مالی خود دست به دامان تسهیلات بانکی شوند و به دلیل نداشتن شرایط لازم، در نهایت دست خالی باقی بمانند.

*ورشکستگی صنعتیها، تاخت و تاز سنتیها

از زمانی که مشکلات اقتصادی، واحدهای صنعتی تولید و فرآوری محصولات لبنی در استان همدان را از رونق انداخته، کارگاههای لبنی سنتی یکی پس از دیگری قد علم کردهاند و با استفاده از وسایل و روشهای قدیمی به تأمین نیاز شهروندان میپردازند. افزایش تعداد ماستبندیهای محلی و توزیعکنندگان شیر فله و تمایل و استقبال برخی افراد از مصرف لبنيات سنتي سبب رونق کسب و کار فعالان این بخش شده است. این در حالی است که کارشناسان بهداشت در مورد توزيع شير و فرآوردههاي مربوط از طريق واحدهاي ماستبندي محلي در کارگاههاي زيرزميني و بدون نظارت و با استفاده از وسايل و روشهاي قديمي با احتمال شیوع انواع بیماریهای مشترک انسان و دام به طور مکرر هشدار میدهند.

نتایج نظرسنجیهای انجام شده در استان نشان داده که برخی از شهروندان با این تصور که در کارخانههاي لبني، چربي شير در چند مرحله گرفته شده و محصولي که به مصرف کننده عرضه ميشود خاصیت اولیه را ندارد به خرید فرآوردههای لبنی از ماستبندیهای محلی روی آوردهاند.

در حالی که طبق گزارشات سازمان جهاد کشاورزي استان همدان و بر اساس آمار سازمان صنعت، معدن و تجارت در اين استان تعداد زيادي از واحدهاي صنفي لبنياتي سنتي و محلي بدون مجوز فعاليت ميکنند و محصولات آنها بدون کنترل و تأییدیه بهداشتی به خریداران عرضه میشود.

* پیشرفت چشمگیر صنایع لبنی استان همدان در گذشته

مدیرعامل شرکت تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای لبنیاتی استان همدان در گفتگو با خبرنگار روزنامه هگمتانه اظهار کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی هدف این بود که مردم ایران اسلامی برای دسترسی به غذا و نیازهای غذایی خودکفا باشند بنابراین کارخانجات تولیدی راهاندازی شد.

محمود رشادی با اشاره به اهمیت فعالیت واحدهای تولیدکننده مواد لبنی پاستوریزه بیان کرد: کارخانه تولید فرآوردههای لبنی نیز در این راستا راهاندازی شدو شاهد ایجاد و توسعه دامداریها بودیم.

وی اضافه کرد: خوشبختانه استان همدان جزء استانهای پیشرو در توسعه دامداریها به صورت صنعتی و نیمهصنعتی و همچنین توسعه کارخانههای تولید فرآوردههای لبنیاتی است.

رشادی با بیان اینکه نه تنها تمام شیر استان همدان جذب کارخانجات تولید فرآوردههای لبنی شده بود بلکه از استانهای مجاور نیز شیر وارد استان میشد، گفت: تعداد 54 واحد برای تولید انواع فرآوردههای لبنی مجوز گرفتند که بسیاری از این واحدها در آن زمان چندین خط تولید راهاندازی کردند و از فناوری روز هم برای توسعه خط تولید خود بهره گرفتند.

رشادی با اشاره به اینکه اقلام مختلف لبنی در استان همدان تولید میشد، عنوان کرد: با گذشت زمان کارخانههای کوچک مورد حمایت قرار نگرفتند و از خط تولید حذف شدند؛ این کارخانهها یا تغییر کاربری دادند یا ورشکسته شدند و یا کارخانه آنها به تملک بانک درآمد.

*حذف یارانه فرآوردههای لبنی، آغازگر کاهش مصرف

وی تشریح کرد: این روند ادامه داشت تا اینکه یارانه فرآوردههای لبنی و شیر حذف شد و از آن زمان به بعد بازار شاهد کاهش بسیار شدید تقاضا و مصرف شیر و انواع فرآوردههای لبنی شد.

وی تصریح کرد: از سوی دیگر گرایش مردم به خرید شیر و فرآوردههای لبنی به صورت فله به شدت افزایش یافت؛ چراکه آنها بر این تصور هستند که این امر برایشان مقرون به صرفه است در حالی که اینگونه نیست و انتقال بیماری از طریق شیر خام و پایین آمدن حجم شیر در اثر جوشاندن آن نمونه بارز غلط بودن این تصور است.

مدیرعامل شرکت تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای لبنیاتی استان همدان با تأکید بر اینکه متأسفانه فلهفروشیهای شیر و لبنیات درحال توسعه هستند، خاطرنشان کرد: بیش از 400 واحد فلهفروشی در استان همدان ایجاد شده است که دارای مجوز نیستند ولی مردم از آنها به خوبی استقبال میکنند.

*تعطیلی، سرانجام واحدهای تولید فرآوردههای لبنی

رشادی بیان کرد: تعداد بسیاری از واحدهای تولیدی لبنیات پاستوریزه تعطیل یا نیمه تعطیل، کارگران آنها اخراج و سرمایهگذاریهای فراوان شخصی و بانکی معطل شده است. وی با بیان اینکه در حال حاضر واحدهای تولیدی با ظرفیت اسمی بین 3 تا 14 درصد تولید درحال فعالیت هستند، اظهار کرد: از تعداد واحدهای فعال، تعداد اندکی با ظرفیت بالا فعالیت میکنند و بیشتر واحدهای تولیدی دارای تولید بسیار پایینی هستند، با توجه به اینکه سرمایه بالایی برای راهاندازی کارخانه انجام شده، اگر فعالیت آن توجیه اقتصادی نداشته باشد، منجر به تعطیلی خواهد شد. رشادی تأکید کرد: دولت در راستای سلامت گامهای بزرگی برداشته است که باید کمی از این هزینه‌‌ها را در راستای مصرف فرآوردههای لبنی سبد خانوار صرف کند تا از شیوع بسیاری از بیماریهای حاصل از کمبود کلسیم و مصرف لبنیات محلی جلوگیری شود.

*عدم پرداخت وجه یارانه شیر از سوی آموزش و پرورش بر مشکلات تولیدکنندگان افزود

رشادی عدم پرداخت قسمت عمدهای از وجه یارانه شیر مدارس سال 94 کارخانجات استان توسط وزارت آموزش و پرورش را از دیگر مشکلات این بخش برشمرد و گفت: بالا بودن نرخ تسهیلات بانکی برای این محصولات تبدیلی کشاورزی که از سود بسیار کمی برخوردار است مشکل دیگر این دست کارخانجات است.

وی عنوان کرد: افت سرانه مصرف به دلایل عدم پرداخت یارانه نهادههای دامی و حذف یارانهها در سالهای اخیر و افزایش قیمت شیر خام و فرآوردههای لبنی و محصولات با منشأ پتروشیمی برای بستهبندی به مشکلات این بخش افزوده است.

مدیرعامل تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی همدان ابراز کرد: دریافت مالیات سه درصد تکلیفی همراه با ارزش افزوده نتیجهای جز کاهش سود و ایجاد زیان و افزایش قیمتها به همراه ندارد.

رشادی افزود: این مشکلات سبب شده تا 6 کارخانه بزرگ و تعدادی کارگاه کوچک لبنی در همدان تعطیل شود و 150 نفر که به شکل مستقیم در این واحدهای تولیدی مشغول به کار بودند بیکار شوند.

* استفاده از روغن پالم در شیر سناریو افراد سودجو بود

مدیرعامل تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی همدان گفت: طرح روغن پالم و سرطانزا بودن آن و ربط دادن این روغن به فرآوردههای لبنی و ایجاد وحشت در مردم سناریو افراد سودجو بود. وی افزود: متأسفانه ماهیت روغن پالم برای مردم به خوبی بیان نشده و باعث کاهش خرید شیر شده است.

رشادی خاطرنشان کرد: تاکنون 54 پروانه بهرهبرداری کارخانجات شیر و فرآوردههای لبنی در استان همدان صادر شده که از این تعداد 16 واحد با ظرفیت اسمی 13 درصد در حال فعالیت هستند.

*صادرات، قربانی عدم توان تولید

هر سال بیش از 478 هزار تن شير خام در استان همدان توليد ميشود که این میزان شیر با استفاده از بهترین ماشینآلات و فناوریهای روز در واحدهای تولیدی فرآوری شده و در قالب محصولات باکیفیت به بازار عرضه میشود. محصولات لبنی همدان در بین تولیدات استانهای دیگر به لحاظ کیفیت و برخورداری از استانداردها توانسته جایگاه ویژهای را از آن خود کند و نام همدان را به بیرون از مرزهای کشور بکشاند. سالهاست در میان کشورهای همسایه، عراق از جمله خریداران ثابت فرآوردههای لبنی همدان است، اما اخیراً مشکلات و موانع موجود بر سر راه فعالیت واحدهای تولیدی این استان، سبب شده کارخانههای لبنی توان تأمین خواسته مشتری خود را نداشته باشند. ناتوانی کارخانههای همدان در تأمین نیازهای لبنی کشور همسایه، راه را برای ورود دیگر کشورها به بازار عراق باز کرده است.

مدیرعامل شرکت تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی استان همدان با تأیید این که کارخانههای لبنی همدان بازار برای صادرات دارد اما توان تولید و تأمین نیاز بازارهای صادراتی را ندارد گفت: درصورتی که به واحدهای تولیدی استان بها داده شود و از طریق تسهیلات با کارمزد پایین بتوان سرمایه در گردش این واحدها را تأمین کرد، آنها علاوه بر فروش محصولات خود در داخل کشور، توان صادرات 15 تا 20 میلیون دلاری در ماه را دارند. وی خاطرنشان کرد: برای صادرات محصولات لبنی استان همدان دو مشکل اساسی وجود دارد: نخست اینکه این امر نیازمند سرمایهگذاری بالا است، مشکل دوم این است که حتی در صورت انجام سرمایهگذاری برای صادرات فرآوردههای لبنی باید بدانیم که این محصولات قابلیت عرضه در اقلیم دیگر را ندارند.

رشادی اظهار کرد: با وجود این مشکلات برخی از واحدهای تولیدی تلاش بسیاری کردند تا بتوانند سهمی از صادرات فرآوردههای لبنی داشته باشند و در این امر موفق بودند ولی این صادرات توسط کارخانه انجام نمیشود بلکه توسط واسطه انجام میگیرد.

*تعطیلی 6 واحد تولید فرآوردههای لبنی در یک سال گذشته کذب است

مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهادکشاورزی استان همدان نیز به خبرنگار روزنامه هگمتانه در خصوص تعطیلی واحدهای تولید شیر و فرآوردههای لبنی استان همدان گفت: اینکه اخیراً در رسانهها موضوع تعطیلی واحدهای تولید فرآوردههای لبنی مطرح و اعلام شده که 6 واحد تولیدی در یک سال گذشته تعطیل شده، صحت ندارد؛ چراکه این امر طی چندین سال اتفاق افتاده است.

محمدرضا شهسواری ادامه داد: تاکنون مجوزهایی برای ایجاد واحدهای تولید فرآوردههای لبنی صادر شده است که در مجموع تعداد آنها به 53 واحد رسیده و در سالهای مختلف بخشی از این واحدها از مدار تولید خارج شدهاند.

وی با بیان اینکه فرسودگی، تغییر خط تولید، به پایان رسیدن عمر تولید، تغییرات مدیریتی از جمله دلایل این امر است، گفت: تعطیلی تعدادی از واحدهای تولید فرآوردههای لبنی در همدان امر یک شبه نبوده و باید توجه کرد که به سر آمدن عمر تولید امر طبیعی است؛ چراکه هر واحد تولیدی مراحل تولد، صعود و غروب را طی میکند.

*فعالیت 21 واحد تولید فرآوردههای لبنی در استان همدان

محمدرضا شهسواری از فعال بودن 21 واحد لبنی در استان خبر داد و اضافه کرد: در حال حاضر از تعداد 53 واحد دارای پروانه بهرهبرداری از سوی سازمان جهاد کشاورزی و سازمان صنعت، معدن و تجارت فقط 21 واحد درحال فعالیت هستند که البته این واحدها با 100درصد ظرفیت تولید فعالیت نمیکنند و با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکنند.

وی با بیان اینکه بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی استان همدان 15 واحد از سازمان جهاد کشاورزی و 6 واحد از سازمان صنعت، معدن و تجارت پروانه بهرهبرداری دریافت کردهاند، تشریح کرد: برخی از این واحدها نسل اول واحدهای تولیدی فرآوردههای لبنی در استان همدان هستند که از سازمان جهاد کشاورزی استان همدان پروانه بهرهبرداری دریافت کردهاند و روش تولید آنها سنتی بوده که منجر به تعطیلی آنها شده است.

وی عنوان کرد: فناوری قدیمی واحدها، مشکلات مدیریتی، شرایط رقابت، قیمت بالای تمام شده در برابر دیگر واحدها و به ویژه فعالیت واحدهای لبنی سنتی با سرمایه اندک در مقابل واحدهای بزرگ تولیدی، موجب تعطیلی برخی واحدها شده است.

شهسواری تغییر در بازار و نبود توجیه اقتصادی برای ادامه فعالیت تولیدکنندگان را از دیگر عوامل تعطیلی واحدهای تولیدی برشمرد و بیان کرد: برای مثال تولید پنیر به شیوه سنتی مقرون به صرفه نبود؛ چراکه در روش نوین از 4 کیلوگرم شیر یک کیلوگرم پنیر تولید میشود و این در حالی است که در روش سنتی از هر 8 کیلوگرم شیر یک کیلوگرم پنیر تولید میشود پس قیمت تمام شده محصول بالا خواهد بود؛ یکی دیگر از مشکلات آنها تغییر گرایش مردم به مصرف لبنیات سنتی است.

شهسواری گفت: عمر برخی از واحدها به 30 سال رسیده و این امر باعث فرسودگی آنها شده و پروانههای بهرهبرداری آنها تعدیل شده است.

وی با بیان اینکه آمار دقیقی از بیکاری شاغلان واحدهای لبنی نداریم، تأکید کرد: برخی از واحدها نیز فعالیت گستردهای دارند به گونهای صادرات بالایی به کشورهای همسایه دارند و این نشاندهنده این است که صنعت لبنی در استان همدان سرپا است.

مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهادکشاورزی استان همدان با بیان اینکه رکود در بازار داخلی منجر شد تا برخی از تولیدکنندگان در پرداخت تسهیلات بانکی با مشکل مالی مواجه شوند، عنوان کرد: خوشبختانه مشکلات بسیاری از این واحدهای تولیدی در ستاد تسهیل و رونق تولید استان همدان بررسی و رفع شد.

وی تصریح کرد: حضور دولت و اعمال یارانه به واحدهای تولیدی بسیار مؤثر است البته ارائه یارانه مستقیم مشکل را رفع نمیکند ولی تزریق یارانه به یکی از چرخههای فرایند تولید و مصرف راهگشا خواهد بود که این موضوعات در سطح ملی باید تصمیمگیری شود.

*بالا بودن نرخ سود بانکی نمک بر زخم تولیدکنندگان

وی با بیان اینکه متأسفانه نرخ سود بانکی برای بخش اعظم تولید بالا است، اذعان کرد: هماکنون تنها ابزاری که برای رفع این مشکلات در اختیار داریم، پرداخت تسهیلات بانکی به واحدهای تولیدی است. که برخی از طرحها برای استفاده از تسهیلات بانکی با نرخ 11 درصد به بانک عامل معرفی شدهاند.

شهسواری در ادامه سخنان خود درخصوص جایزه صادراتی گفت: یارانه صادراتی و جایزه صادراتی برای واحدهایی که به صورت تشکلی اقدام به صدور محصولات لبنی بکنند اختصاص پیدا خواهد کرد.

وی در پایان با بیان اینکه برای واحدهای لبنی صادرکننده نیز تسهیلات بانکی ویژه در دست پیگیری است، ابراز کرد: تولیدکنندگان محصولات لبنی باید بدانند که این صنعت به دلیل اینکه سیاستهای دولت در راستای حمایت از فرآوردههای لبنی متغیر بوده، همواره در نوسان بوده است که با بررسی اتفاقات سالهای گذشته این امر را به خوبی میتوان مشاهده کرد.

وی تأکید کرد: هماکنون با زمینههایی که در بازارهای صادراتی به وجود آمده است، واحدهای تولید فرآوردههای لبنی در صورت ایجاد استانداردهای بینالمللی میتوانند بازار مناسبی در سطح بینالمللی داشته باشند و باید در این جهت حرکت کنند تا خود را از بسیاری از مشکلات برهانند. شهسواری میزان صادرات محصولات لبنی استان همدان را در سال جاری 13 میلیون و 500هزار دلار عنوان کرد و گفت: صادرات محصولات لبنی در سال جاری از4 واحد تولید فرآوردههای لبنی بوده است.

 
     
 
 
  تاریخ انتشار : ١٣٩۵/١١/٠۵ تعداد بازدیـد : ٢۴٩ نسخه چاپی
 
 
© 2005 - 2017  Hamedan.ir
آمار و اطلاعات کاربران
۴۶  نفر کاربران آنلاین :
۱,۳۰۶,۲۵۵ تعداد بازدید :
   
   
 
سایت های مرتبط
روزنامه هگمتانه
خبــرگزاری مهـر
خبــرگزاری ایسنا
باشگاه خبرنگاران
 
لینک های مرتبط
شهر الکترونیک همدان
مناقصات و مزایدات
پیام ها و اطلاعیه ها
مقالات و نوشته ها
 
دسترسی سریع 
آرشیـو اخبــار
اخبار شهرداری همدان
اخبار شهر همدان
اخبار ایران و جهان
آرشیـو گزارش ویــژه
آرشیـو گفتگوی ویــژه
 
کلیه حقوق مادی و معنوی این پورتال متعلق به شهرداری همدان بوده و هر گونه کپی برداری بدون ذکر منبع غیر مجاز می باشد
طراحی و پشتیبانی : سازمان آمار و فناوری اطلاعات شهرداری همدان